BIHAĆ – Udruženje slijepih građana Unsko-sanskog kantona obilježilo je Međunarodni dan bijeloga štapa, 15. oktobar, okupljanjem u prostorijama Udruženja, mimohodom slijepih centrom Bihaća, te promidžbom Odjeljenja za slijepe i slabovidne osobe i pristupačne tehnologije u Kantonalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Bihaću.

Iz prostorija Udruženja slijepih građana USK-a u Bihaću njegovi članovi su sa slijepim učenicima koji se školuju u Sarajevu uz podršku učenika koji se redovito školuju u Osnovnoj školi „Harmani II“, prošetali centrom grada. Sa slijepima je zajedno prošetao i kantonalni ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Mirsad Topčagić, koji je izrazio suosjećanje sa problemima s kojima se svakodnevno suočavaju slijepi građani.

– Želio sam na simboličan način dati podršku kao čovjek i biti asistent jednoj od tih osoba u mimohodu, a koje su izgubile vid kako bi smo ih i na ovaj način pokušali razumjeti u njihovim svakodnevnim životnim zaprekama i problemima. Riječ je o specifičnoj kategoriji građana koji zahtijevaju malo veći senzibilitet i pozornost cjelokupne zajednice. U tom smislu Ministarstvo za pitanja boraca stoji im na raspolaganju i pruža podršku, kazao je ministar Topčagić.

Jusmir Alibabić

Jusmir Alibabić, predsjednik Udruženja slijepih građana je ovom prilikom ukazao na značaj obilježavanja Međunarodnog dana bijeloga štapa i veću brigu društva o ovoj kategoriji invalidnih osoba. – Mi mnogo koristimo literaturu na Brajevu pismu, te sadržaje u zvučnoj tehnici. Koristimo i računalo sa Brajevim retkom i pisač, kaže Alibabić.

Ustanovama koje na različite načine podržavaju rad Udruženja slijepih građana ovom prilikom su dodijeljene zahvalnice, a učenicima koji u Sarajevu pohađaju školu za slijepe i slabovidne osobe uručeni su prigodni bajramski paketići.

Tko je osoba sa invaliditetom?

Prema 4. članu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osoba sa invaliditetom se definiše na sljedeći način:

  • osoba sa invaliditetom je korisnik novčane naknade do zaposlenja, koje je to pravo ostvarilo na osnovu propisa o socijalnoj zaštiti;
  • osoba sa promjenjenom radnom sposobnošću prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju;
  • osoba koje je ostvarilo pravo na profesionalnu rehabilitaciju prema propisima o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata;
  • učenik sa teškoćama u razvoju i učenik sa većim teškoćama u razvoju prema propisima o srednjem obrazovanju;
  • osoba sa invaliditetom starije od 21 godinu koje pravo na profesionalnu rehabilitaciju ili rad ne može ostvariti prema prethodnim tačkama ovog člana.